OPISKELU MUSIIKKIOPISTOSSA

Länsi-Helsingin musiikkiopistossa annetaan laajan oppimäärän mukaista musiikin perusopetusta. Opetuksen tavoitteena on luoda edellytyksiä hyvän musiikkisuhteen syntymiselle ja musiikin elinikäiselle harrastamiselle sekä antaa tarvittaessa valmiuksia musiikkialan ammattiopintoihin.

Opetuksen tehtävänä on tarjota oppilaille mahdollisuuksia opiskella musiikkia pitkäjänteisesti, päämäärätietoisesti ja omien kiinnostuksen kohteiden suuntaisesti. Opinnot tukevat oppilaittemme luovan ajattelun ja osallisuuden rakentumista sekä antavat välineitä oman identiteetin ja sosiaalisten taitojen rakentamiselle.

OPINTOJEN RAKENNE JA OPETUSTARJONTA 

Laajan oppimäärän mukainen musiikin perusopetus rakentuu musiikin perusopinnoista (n. 500 tuntia) ja syventävistä opinnoista (n. 800 tuntia) sekä niitä edeltävästä varhaisiän musiikkikasvatuksesta. Perus- ja syventävien opintojen opetus on tarkoitettu pääasiallisesti kouluikäisille lapsille ja nuorille. Syventäviin opintoihin sisältyy lopputyö. Sekä perus- että syventäviin opintoihin voi sisältyä keskenään vaihtoehtoisia opintokokonaisuuksia.

Perusopinnot

Opintojen tavoitteena on innostaa oppilasta musiikin tavoitteelliseen opiskeluun ja musiikillisten taitojen pitkäjänteiseen kehittämiseen oppilaan omat vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet lähtökohtana. Pääinstrumentin opetuksessa tavoitteena on musiikin esittämisen ja ilmaisun oppiminen sekä solistina että osana ryhmää. Instrumentti- ja yhteismusisointitaitojen päämääränä on soittimen itsenäinen hallinta ja omaehtoinen ilmaisu. Opetuksessa oppilasta ohjataan säännölliseen harjoitteluun ja oman oppimisen arviointiin. Opintojen keskeisenä sisältönä on pääinstrumentin perustekniikkaan, ohjelmistoon ja ilmaisumahdollisuuksiin perehtyminen.

Opintoihin kuuluu myös musiikin ominaispiirteiden ja rakenteiden hahmottamisen sekä musiikin luku- ja kirjoitustaidon oppiminen. Harmoniasoittimien soiton perustaidot kuuluvat opetustarjontaan orkesterisoitinten ja laulun opiskelijoille. Perusopinnot jaetaan asetettujen tavoitteiden saavuttamisen kannalta mielekkäisiin opintokokonaisuuksiin. Solistisiin opintoihin sisältyvät tasokonsertit, jotka perustuvat yksilöllisiin tavoitteisiin ja lisäksi yleisten aineitten tasokokeet. Oppilaille tarjotaan mahdollisuuksia musiikin luovaan tuottamiseen improvisoinnin, säveltämisen tai sovittamisen muodossa. Opetuksessa hyödynnetään teknologiaa tarkoituksenmukaisella tavalla.

Perusopintojen laajuus on 500 tuntia.

Syventävät opinnot

Opintojen tavoitteena on perusopinnoissa saavutettujen taitojen ja tietojen laajentaminen ja suuntaaminen oppilaalle mielekkäällä tavalla, joka antaa valmiuksia itsenäiselle musiikin harrastamiselle ja tarvittaessa ammattiopintoihin. Lisäksi tavoitteena on ohjata oppilasta syventämään musiikillista ilmaisuaan ja laajentamaan musiikin ja sen eri tyylien tuntemustaan.

Keskeisenä sisältönä on musiikillisen ajattelun, instrumentin teknisen hallinnan ja ohjelmiston tuntemuksen vahvistaminen tavalla, joka rohkaisee oppilasta käyttämään musiikkia monipuolisesti oman ilmaisunsa välineenä. Opinnoissa kehittyvä monilukutaito tukee edelleen oppilaan kriittisen ajattelun kehittymistä ja oppimisen taitoja.

Syventävien opintojen laajuus on 300 tuntia.

Länsi-Helsingin musiikkiopistossa annetaan opetusta solistisissa aineissa (soittimet ja laulu), musiikin hahmotusaineissa, orkesterisoitossa, kamarimusiikissa, vapaassa säestyksessä, yhtye- tai kuorolaulussa ja säveltämisessä sekä erityiskursseilla siten kuin johtokunta vuosittain päättää. Orkesteri- ja kamarimusiikkitoiminta, konserteissa esiintyminen sekä musiikin hahmotusaineet ovat olennainen osa opintoja. Oppimäärää voidaan tarvittaessa yksilöllistää.

Pääaineessaan oppilas saa opetusta osastosta riippuen 45-60 min. viikossa (perusopinnot 45 min, syventävät opinnot 60 min). Sivuaineessa opetusta annetaan 30 min. viikossa. Lukuvuoden pituus on 35 viikkoa.

Musiikin hahmotusaineiden opiskelun sekä orkesteri- ja kamarimusiikkitoiminnan lisäksi oppilaille tarjotaan mahdollisuus lyhytkestoisiin erikoiskursseihin – esimerkkeinä solistiset mestarikurssit ja tutustumiskurssit harvinaisempiin soittimiin. Sävellyksessä, improvisaatiossa ja ilmaisutaidossa järjestetään erityiskoulutusta.

Solistinen opetus

Instrumenttiopetusta annetaan kosketinsoittimissa (piano, urut  ja cembalo), jousisoittimissa (viulu, alttoviulu, sello, kontrabasso ja viola da gamba), puhaltimissa (nokkahuilu, poikkihuilu, klarinetti, saksofoni, oboe, fagotti ja trumpetti) sekä kitarassa. Lauluopetusta annetaan sekä klassisessa että pop-laulussa. Oppilaille tarjotaan myös mahdollisuutta pianon ja kitaran vapaan säestyksen opiskeluun sekä säveltämisen opiskeluun pääaineena.

Musiikin hahmotusaineet

Musiikin hahmotusaineiden opetuksessa painotetaan teorian ja käytännön yhdistämistä, jotta ne tukisivat mahdollisimman hyvin soitonopetusta. Näiden tukiaineiden tehtävänä on myös antaa valmiuksia oppilaitten omaehtoiseen musisointiin.

Perusopintojen päättötodistukseen vaadittavat teoriaopinnot (Musiikin hahmotus 1 – 4), joihin sisältyy säveltapailu/teorian ja musiikkitiedon opintoja, aloitetaan 9-vuotiaana ja näihin kuluu keskimäärin 4 vuotta.

Syventävien opintojen teoriaopintoihin kuuluu kaksivuotinen Säveltapailu & harmoniaoppi sekä valinnaisina aineina yksi seuraavista: Musiikkianalyysi ja musiikin historia, Vanhan musiikin analyysi, historia ja esityskäytännöt tai Sovitus ja sävellys. Säveltämistä on mahdollista opiskella myös pääaineena.

Lue lisää musiikin hahmotusaineista

Orkesteritoiminta ja yhteismusisointi

Yhteismusisoinnilla eri muodoissa on keskeinen asema opiston toiminnassa. Opistossa toimii eritasoisia jousiorkestereita, joista jousiorkesteri ja kamariorkesteri harjoittelevat säännöllisesti ja niillä on vakituiset kapellimestarit ja kouluttajat. Nuorimmat jousisoittajat soittavat periodeittain harjoittelevissa viulu- ja selloryhmissä.

Vanha musiikki on opiston erityisosaamisen alue. Korkeatasoiset vanhan musiikin yhtyeet esiintyvät säännöllisesti teemakonsertein. Puhaltajien yhteissoitto on järjestetty yhteistyössä helsinkiläisten musiikkioppilaitosten kanssa. Puhallinorkestereita toimii kaksi eritasoista: ABBBA ja Mini-ABBBA.

Orkesterit

Konserttitoiminta

Opiston yksi keskeinen tehtävä on luoda oppilailleen esiintymistilaisuuksia ja kehittää heidän esiintymistaitojaan. Konserttitoiminta on vilkasta ja monipuolista ja muodostaa merkittävän osan Munkinseudun konserttitarjonnasta. Vuosittain opisto järjestää erilaisia tapahtumia, oppilas-, koululais- ym. konsertteja n. 150 vuodessa. Näyttämölliset teokset kuuluvat myös vuosittain opiston ohjelmaan.

Tapahtumakalenteri